Cambridgeshire Kitchen Extension

Situated in a convenient location on the edge of Wisbech and close to the River Nene, my clients' beautiful Victorian detached property demonstrated bold curb appeal from the front, but lacked coherence from the rear. Being a typical period property, it had been extended over the years with a mismatch of forms, and so when my clients wished to replace their kitchen with something brand new and fresh, the internal layout proved too dysfunctional even for the kitchen companies that they had approached.


My Cambridgeshire clients instructed British Home Design to formulate ideas so that they could realise their dream of a new kitchen whilst injecting a cohesive design to the rear of the property too through a new single storey rear extension. Through the concept design process, my clients and I explored several options to consider; not just in terms of potential layouts, but also aesthetic ideas for how the kitchen could be styled and also how the spatial forms could feel from within and be composed externally. Here at British Home Design our ethos is to work to an holistic vision so that means considering both interior design and landscaping design as part of the architectural design process. With so many extensions simply bolted-on with little consideration for its immediate external and internal contexts, we seek to investigate both the home and gardens true potential by incorporating all these multidimensional layers.



My clients finalised design created a bespoke kitchen space, with its own separate utility room and also, a new cloakroom, connecting the main house with the new extension and forming a practical new rear entrance; something that my clients hadn’t even thought of but that was suggested due to the observation that they often use their rear door instead of the front entrance door, and as dog owners, this proved a practical suggestion to enhance the way they live their lives as a family.